Drvo u enterijeru

Prirodan ton drvenog nameštaja nasuprot jarkim bojama izaziva razlicite efekte: od duhovitih do otmenih. Drvo je oduvek bilo odraz stila, jer ne samo što je zahvaljujući nijansama i strukturi prijatno za oko već širi prijatan prirodni miris i toplo je na dodir.

Drvo u enterijeru

Drvo je poslednjih godina, zahvaljujući snažnim eko-trendovima, ponovo preuzelo primat među prirodnim materijalima za izradu nameštaja, detalja i uređenje enterijera. Kakav će biti stil i opšti utisak o ambijentu, umnogome zavisi od obrade drveta i njegovog dizajna. Najzastupljenija su dva stila: rustični i skandinavski.

Drvo u enterijeru

Prvi podrazumeva površniju obradu, izbor materijala s naglašenim prirodnim nepravilnostima, tradicionalno oblikovanje i masivnost, dok drugi odiše svedenim linijama, lakoćom i mahom svetlijim bojama. Proizvod koji se dobija preradom drveta, furnir, naročito je pogodan za moderne oblike jer ističe finu strukturu materijala. Njegova lepota dolazi do izražaja i u dekorativnoj primeni gde se koristi u rezanom obliku.

Drvo u enterijeru

Mada drvo nikada nije izgubilo primat među materijalima za opremanje doma, eko-trend mu je dao počasno mesto: stilski je prilagodljivo, zdravo za životnu sredinu i zadovoljava sve potrebe savremenog dizajna.

Drvo u enterijeru

Čistim drvenim površinama uvek se atraktivno suprotstavljaju moderni materijali: kako stolnjak odavno nije „ono bez čega se ne može”, podmetači će delovati plemenito na toploj bukovini.  Pojedinačni komadi kao što su stolovi, stolice, fotelje i komode privlače pažnju, utiču na stil ambijenta i ističu kutak u kom se nalaze.

Drvo u enterijeru

Svaki stil završne obrade drveta lako će se uklopiti u ambijent kada se uskladi s modernim detaljima: ovde rustična lamperija ima primese savremenog šika. Prirodan ton drvenog nameštaja nasuprot jarkim bojama izaziva različite efekte: od duhovitih do otmenih. Najpogodnije su zasićene boje jer ističu suptilne drvene note, premda i tamnosiva podloga proizvodi odličan utisak i doživljaj savremenog stanovanja.

Izvor: Lisa / Tekst: Ivana Martić