Italijanski šarm na Dedinju

Dizajnerka i enterijerista Silvija Lazarević udahnula prepoznatljivi italijanski šarm jednom sasvim običnom stanu na Dedinju i transformisala ga u prijatan i originalan prostor. Stan se sastoji od ulaznog dela na koji se nastavlja hodnik koji vodi ka spavaćem bloku, dve spavaće sobe, velikom salonu sa trpezarijom u sklopu kojeg je smeštena i kuhinja, a u stanu se nalazi i prostrano kupatilo i gostinski toalet.

Italijanski šarm na Dedinju

Kompletan prostor je dizajniran kombinovanjem stilskih komada nameštaja, ručno čvorovanim tepisima, Venecijanskim zavesama, svilenim draperima i mediteranskim kamenom – kojim je skulpturalno obrađen pult, kao i masivni klub sto. Duž čitavog zida u salonu se prostire velika zidana biblioteka unutar koje je smešten kutak za čaj, a u nastavku je stilska trpezarija iznad koje se nalazi Swarovski kristalni luster “Marija Terezija”.

Italijanski šarm na Dedinju

Kuhinja je urađena u mediteranskom stilu, drvo sa površinskom obradom u krem boji i karakterističnom patinom, a posebnu čar daju metalne ručice. Kompletna tehnika potiče od najboljih italijanskih proizvođača, a kuhinjom dominira i veliki frižider u krem boji. Ceo prostor dnevnog boravka se preliva iz svetle kakao braon boje ka boji peska, starog zlata i srebra. Kamen travertin i keramičke pločice u kuhinji su svetlo krem boje,  dok su na podu kuhinje zastupljeni i srebrni dekori.

Italijanski šarm na Dedinju

Kupatilom i gostinjskim toaletom takođe dominira krem boja u kombinaciji sa wenge keramokom na podu. Duž čitavog ogledala se protežu masivne police takođe u wenge obradi, a sto upotpunjuje ravnu liniju ovih prostorija.

Italijanski šarm na Dedinju

U futurističkoj  spavaćoj sobi dominira bela boja, a izrađena je od najfinijih materijala i obrada. Draperi od sirove svile, kožni kreveti sa karakterističnim hromiranim detaljima kod visokog uzglavlja, hromiranim nožicama i lajsnom kod uznožja, kao i hromirane vertikalne dugačke ručice na vratima plakara. Frontovi belog plakara su odrađeni u 3D rebrastoj formi , a dužinom celog uzglavlja kreveta je gipsani zid koji se delom nastavlja na plafonu na kojem je izvedeno zvezdano nebo. U bočnom delu gipsanog zida celom dužinom je ubačena led traka koja obasjava  tapet izrađen od sitnih kristala kvarca, peska i granite, tako da i sam tapet svetluca na izvoru svetlosti. Na drugom kraju sobe nalaze se dva velika putna kofera u obliku sanduka.

Italijanski šarm na Dedinju

Mladalačka soba: imaginacija, kolorit i originalnost. Ovom prostorijom vladaju maslinasto zelena banana žuta i srebrna. Ovde su prisutni i ovalni oblik staklenog stola i lučni paneli u kojima je halogena rasveta koja baca svetlo na perforirane metalne ukrasne police. Krevet sa velikim točkovima i ogradicama od metala dočarava teenage stil. Hodnikom dominira i po obliku i po formi impozantna hromirana statua na lakiranom postolju, a u pozadini je plakar od kombinovanih materijala gde dominiraju centralna vrata izrađena u masivu i poređanih u određenom rasteru.

Italijanski šarm na Dedinju

Izvor: kucastil.rs / Foto: Rade Kovač