Povratak u detinjstvo: Napravite idealan kutak za vaše mališane

Uređenje dečije sobe pravi je izazov za sve roditelje i jedan od najkreativnijih zadataka. Predstavljamo vam pet maštovitih ideja za dečije sobe zbog kojih ćete poželeti da se bar na trenutak vratite u detinjstvo. Pokrenite maštu svojih mališana, otkrijte temu koja im odgovara i uredite im sobu u kojoj će razvijati svoju kreativnost i avanturistički duh.

Povratak u detinjstvo: Napravite idealan kutak za vaše mališane
Foto: Annie Schlechter

Kocka do kocke – kockica

Ovu dečiju sobu dizanirao je njujorški arhitektonski studio “Incorporated”. Prostorom dominiraju žive boje, jednostavan, ali maštoviti nameštaj i kreativno osvetljenje. Kreveti na sprat strogih geometrijskih formi idealni su za mališane različitog pola, uzrasta i afiniteta. Spajajući zonu igre i spavanja dizajneri su na kreativan način iskoristili svaki centmetar sobe i deci obezbedili prostor za razonodu i učenje.

Povratak u detinjstvo: Napravite idealan kutak za vaše mališane
Foto: Rafal Klos

Tri u jedan – soba za devojčice

Soba, koju je osmislio poljski studio “81.WAW.PL”, namenjena je devojčicima koje su tek krenule u školu. Ova vedra i maštovito dekorisana prostorija podeljena na tri zone: za učenje, igru i spavanje. Ležaj je postavljen duž zida, na visini od 150 centimetara, koja se smatra najprikladnijom za čitanje, a radni sto pored prozora, gde je prirodna svetlost najjača. Deo za igru smešten je u centru sobe, a kutije sa igračkama – ispod kreveta, kako ne bi nepotrebno zauzimale prostor. Više informacija o ovom bajkovitom kutku za devojčice možete pronaći ovde.

Povratak u detinjstvo: Napravite idealan kutak za vaše mališane
Foto: INT2architecture

Slobodna zona za tinejdžere

Soba za tinejdžere zahteva posebnu pažnju pri uređenju, dekorisanju, odabiru nameštaja i opreme. Kada prerastu igranje sa automobilima i lutkama, deci je potreban elegantan i sveden prostor, moderno uređen, u kojem će se osećati slobodno i sigurno. Upravo su to na umu imali dizajneri moskovske kompanije “INT2architecture”.

Povratak u detinjstvo: Napravite idealan kutak za vaše mališane
Foto: Francis Dzikowski

Praktično rešenje za školarce

Kreveti na sprat predstavljaju veoma praktičan način za uštedu prostora u dečijoj sobi. Pored toga što su veoma funkcionalni, mališani ih prosto obožavaju, jer prostor čine intimnijim nudeći mnoštvo mogućnosti za igru. Radni sto i police za knjige skriveni su ispod kreveta i okrenuti ka ulazu. Naspram je postavljen orman sa kliznim vratima prekrivenim ogledalom, koje vizuelno proširuje prostor i stvara nove mogućnosti za razvoj dečije mašte.

Povratak u detinjstvo: Napravite idealan kutak za vaše mališane
Foto: Pebble Design

Raizgrani detalji

Ukoliko mislite da bela baš i nije zahvalna niti dovoljno zanimljiva za dečiju sobu, razmislite ponovo. Kreirajući sobu za dve sestre u stanu od 50 kvadrata u centru Instabula, dizajneri studija “Pebble Design” stvorili su zanimljiv i veoma osvetljen prostor. Na ulazu u sobu, duž jednog zida, postavljen je plakar sa upečatljivim raizgranim detaljem jarkih boja. U produžetku, tik pored prozora, smešteni su kreveti i radni sto. Nameštaj je modernog dizajna, jednostavnih, ali upečatljivih formi i tonova koji podstiču na igru i učenje.

Izvor: kucastil.rs