Promenite izgled doma bojama

Krečenje je jedan od najlakših i najjeftinijih načina da transformišete čitav dom. Izbor boje pravi je izazov, naročito za one koji vole da eksperimetišu. Ukoliko ste, pak, neodlučni sledite pravila iz ovog vodiča i pronađite idealnu boju za vaš dom.

Promenite izgled doma bojama‚

Zelena

Svetlo zelenom bojom osvežićete dom, posebno ako je koristite kao pozadinu ili osnovu. Odlično se uklapa sa monohromnim tonovima, poput bele, crne ili boje uglja. Ukoliko ste, pak, smeliji, možete je sjediniti sa zlatnom ili tamno crvenom bojom. U kombinaciji sa drvenim nameštajem u boji višnje, tikovine ili oraha naglašava kontrast, dok sa tamnijim nijansama deluje sofisticirano. Primera radi, zelenim zidovima i belim lakiranim nameštajem obezbedićete svojoj sobi instant šik izgled.

Prigušene nijanse zelene boja ulivaju toplinu u enterijer. Pri opremanju doma možete se držati istog tona ili, pak, da ga kombinujete sa narandžastim ili purpurnim nijansama. Pločice u boji mahovine, žalfije ili masline odlične su za kuhinju ili kupatilo. Prirodni tonovi odlično se uklapaju sa drvenim ili kamenim podom, svetlo sivim zidovima i nameštajem u boji čokolade. Takođe, prigušene nijanse zelene pristaju i uz upadljive komade nameštaja srebrne boje.

Pastelno zelena idealna je za ljubitelje skandinavskog dizajna. Udružena sa svetlo bež ili belom bojom svakoj prostoriji daće ultimativni sofisticirani izgled. Ali budite pažljivi, ukoliko je soba osunčana dadajte i malo plave. Pastelno zelena u kombinaciji sa pink ili bojom maline i nameštajem od javora ili breze unosi romantiku u vaš dom.

Intenzivne i dramatične tamne nijanse zelene možete koristiti u velikim, prostranim kuhinjama i kupatilima.  U kombinaciji sa nameštajem od hrasta ili bukve i crno-belim dekorativnim predmetima svaka prostorija će izgledati upadljivo i savremeno. Tamno zelene tonove oživećete pomoću boje jabuke ili zelenog limuna.

Promenite izgled doma bojama

Žuta i narandžasta

Narandžasta i limun žuta boja ponovo su u trendu. Ukoliko želite da svoj dom uredite u retro stilu, pomešajte tople tonove bronze sa citrus-narandžastom bojom – deluju privlačnije na oko nego što mislite. Da bi u svoj životni prostor uneli više energije, upotrebite boju mandarine sa belom i nijansom zelene jabuke. Narandžasta boja i sjajni nerđajući čelik idealna je kombinacija za moderne kuhinje.

Prugušeno žute nijanse koristite u malim sobama. Poput prigušene zelene, odlično se slažu sa nameštajem od tamnog drveta. Spajajući boju masline, sivu i dosadnim oker nijansama unećete egzotiku u svoj dom. Boja senfa je obavezan “začin” u kombinaciji sa prljavo belim i grafitnim nijansama. Naročito se dobro uklapa sa jednostavnim, linearnim nameštajem.

Pastelno žutom bojom osvežićete svaku prostoriju. Možete je koristiti zajedno svetlo plavim, sivim ili zelenim nijansama. Ukoliko želite da unesete osećaj topline, zidove treba da prekrečite u boju vanile. Zidove i prozorska okna uvek bojite istom nijansom žute boje. U kombinaciji sa neutralnim podovima i presvlakama, pastelno žuta će doći do izražaja.

Tamno narandžasti tonovi udruženi sa sivo-plavom, zelenom ili bojom šljive odaju utisak raskoši i topline. Sve nijanse – od naradandžaste do boje gline – u kombinaciji sa braon kožnom garniturom za sedenje ili mekanim presvlakama od antilopa ističu komfor. Tamni tonovi  zelene i narandžaste nisu uvek komplementarne, ali ukoliko se upotrebe na pravi način, kao detalji, daće vašem domu moderniji izgled.

Promenite izgled doma bojama

Crvena, purpurna i pink

Svetle nijanse crvene, purpurne i roze boje pogodne su za male površine, poput garderobera. Ovi tonovi pojedine ljude čine nervoznim, pa ih treba kombinovati sa belom bojom. Pink, narandžasta ili čisto bela boja učiniće vaš dom egzotičnijim. Ali budite pažljivi i nemojte preterivati sa ovim bojama u velikim prostorijama, već ih iskoristite kao detalj. Ukoliko ste grešku već napravili, nameštaj od tamnog drveta i tkanine sa teksturom pomoćiće vam da smanjite uticaj jakih boja.

Ako hoćete da prigušeni tonovi ljubičaste deluju na isti način kao i nautralni kada je u pitanju dekor, uparite ih sa srebrnom ili crnom. Ovi tonovi se idealno uklapaju. Takođe, možete i da kombinujete tri nijanse ljubičaste sa drvenim komadima nameštaja. U tom slučaju dobićete romantičan i opuštajuć ambijent.

Zidovi u nijansi plavog patlidžana, ukrašeni detaljima svetlo sive ili boje uglja, učiniće da vaš dom deluje smireno i sofisticirano. Ukoliko, pak, želite intrigantan enterijer koji evocira na egzotične predele, dodajte toplu oker, tamno ljubičastu ili bordu boju. Uz pravi izbor detalja, prostor će zadobiti marokanski šarm.

Ipak, budite oprezni i nemojte dozvoliti da vam prostorije budu pretamne. U slučaju da ste preterali sa ljubičastim tonovima, prelepite jedan zid tapetama u beloj boji ili sa ljubičasto-belim motivima.

Izvor: kucastil.rs Foto: flickr.com