‘Serenity’ plava and ‘Rose Quartz’ ružičasta – zvanične boje 2016

Pantone je upravo objavio ‘Boju godine’ za narednu 2016. godinu, i po prvi put u poslednjih 15 godina, tim je krunisao dve boje umesto jedne.

‘Serenity’ plava and ‘Rose Quartz’ ružičasta - zvanične boje 2016

“Zajedno, ‘Serenity’ plava i ‘Rose Quartz’ ružičasta pokazuju prirodnu ravnotežu između toplijeg ružičastog i hladnijeg i smirenijeg plavog tona, odražavaju povezanost i blagostanje kao i umirujući osećaj reda i mira”, navodi u saopštenju Leatrice Eiseman, izvršni direktor Pantone Color Instituta.

‘Rose Quartz’ je opisana kao topla svetla ružičasta boja koja je “ubedljiva ali i nežna” i prenosi osećaj opuštenosti i smelosti. ‘Serenity’, jorgovan plava nijansa, inspiriše osećaje opuštenosti i predaha, kako kažu u Pantone-u.

Za poslednjih 15 godina, Pantone je postao globalni autoritet kada su u pitanju trendovi boja. Ima svoj komisiju eksperata za boje, koji putuju svetom u potrazi za novim trendovima boja. Iako ovaj izbor može nekom izgledati nebitan, ipak trgovci i dizajneri veoma obraćaju pažnju na godišnju selekciju.

Na kraju, boja godine će uticati na poznate ličnosti, dizajnere, maloprodaju i trgovce. Pored odeće i kućnog dekora, iz Pantone-a navode da će ove dve boje biti popularne i u dizajniranju nakita, tašni, obuće, i aksesoara.