Top 5 trendova u uređenju enterijera za 2016.

Predstavljamo vam listu trendova koje dizajneri najavljuju za 2016. godinu, a na koje bi definitivno trebalo da obratite pažnju u narednih nekoliko meseci. Otkrivamo vam i kako da ove predloge uklopite u svoj postojeći enterijer.

Top 5 trendova u uređenju enterijera za 2016.

1. Predmeti od metala

Zvezda 2016. biće metalni predmeti zahvaljujući sposobnosti da pruže dodir glamura i prefinjenosti svakom prostoru. Dodajte toplinu prostoriji  koristeći roze zlato ili bakar ili eleganciju uz srebro ili hrom. Glavna razlika u odnosu na prethodne trendove upotrebe metala je fleksibilnost kombinovanja. Nemojte se ustručavati da koristite jedan tip metala za centralni element prostorije, a drugi za sporednu dekoraciju.

Top 5 trendova u uređenju enterijera za 2016.

2. Održivi dizajn

Trendovi u kulturi oduvek su imali veliki uticaj na dizajn, pa ove godina možemo očekivati dosta ekoloških elemenata u enterijeru. Baš kao što se održivi elementi  uspešno primenjuju u arhitekturi, pri čemu se forma i funkcija savršeno uklapaju, važno je koristiti i elemente u enterijeru koji ne samo što izgledaju lepo, već i umanjuju štetan uticaj na ekosistem. Koristeći prirodne materijale u enterijeru kao što su drvo ili kamen je najlakši način da se postigne taj cilj. Kada god je moguće, tražite Artisan proizvode. Pored toga što njihova izrada manje zagađuje okolinu od sličnih predmeta masovne proizvodnje, ovi predmetiimaju i duži vek trajanja.

Top 5 trendova u uređenju enterijera za 2016.

3. Printovi iz prirode

Ovaj trend podrazumeva upotrebu šara koje se mogu naći u prirodi. U ovoj godini, na velika vrata će vratiti dekor inspirisan biljkama, cvetni i životinjski printovi. Kao što je slučaj sa svakim dezenom, umereno korišćenje je preporučljivo, a naročito kada se radi o upečatljivim šarama. Kako biste bili sigurni da će vaš enterijer neće izgledati demode ili kič, koristite ove printove samo na dva, tri elementa u prostoriji i razmislite o korišćenju šara koje odstupaju od njihove prirodne palete boja.

Top 5 trendova u uređenju enterijera za 2016.

4. Geometrija

Ako ste u potrazi za kreativnim rešenjima za dekoraciju enterijera, najlakši način da ostavite utisak je korišćenje gemetrijskih oblika. Interesovanje za ovakav dizajn predstavlja, zapravo, produžetak trenda inspirisanog ’70-im godinama prošlog veka. Sjajna karakteristika ovog trenda je što se može uklopiti uz bilo koji stil ili dizajn. Ako želite ultra moderan izgled, odaberite nameštaj ili rasvetne elemente izraženog geometrijskog oblika. Za umereniji izgled, primenite geometrijske šare na tepihu, pločicama, dekorativnim predmetima ili jastučićima.

Top 5 trendova u uređenju enterijera za 2016.

5. Plava boja

Svaka godina ima svoju boju, pa ni 2016. nije izuzetak. Intenzivne nijanse plave boje kao što su kobaltna, mornarska ili kraljevsko plava su pravi izbor za ovu godinu. Ove nijanse je lako upotrebiti u enterijeru, a od vas zavisi koliko želite da se istaknu. Za one koji žele da stvore opuštajuću atmosferu u prostoriji, pravo je rešenje da okreče zidove u plavu boju. Plave nijanse se mogu upotrebiti i na diskretniji način kroz poneki dekorativni element ili komad nameštaja kao što su fotelja ili tabure.

Izvor: kucastil.rs