Top tri vrhunska stana u minimalističkom stilu

Ovo nikako nije prvi put da pominjemo minimalizam kao stil u dizajnu enterijera, ali kompanija Oporski Architektura svake godine uspeva da kreira originalni enterijer doma od koga svim pravim ljubiteljima ovog pravca zastaje dah!

Ova grupa dizajnera svakom novom kreacijom pomera granice elegancije i nanovo, do oduševljenja, iznenađuje ljubitelje ovog stila. Svaka soba u prostoru kojom se pozabave ovi dizajneri u sebi sadrži samo najosnovnije i najneophodnije objekte, a to važi i za izbor boja, jer je svaka prostorija, praktično bez izuzetaka, uređena u osnovnim nijansama bele i sive. Kao rezultat primene ovog stila dobija se dom koji, zahvaljujući svojoj jednostavnosti, prosto hipnotiše elegancijom koja inspiriše i zrači pozitivnom energijom.

Top tri vrhunska stana u minimalističkom stilu

Prva od kuća koju nam je kompanija Oporski Architektura predstavila u 2015. godini se nalazi u mestu Wroclaw, a dizajn enterijera je teško povezan sa paletom tamno sive boje. U glavnom dnevnom boravku, pažnju privlači tamno siva sofa sa jastučićima koji se lako mogu zameniti ili ukloniti, u zavisnosti od individualne potrebe vlasnika za različitim nivoom komfora.

Top tri vrhunska stana u minimalističkom stilu

Geometrijsko poigravanje sa dizajnom stolica kod trpezarijskog stola, koje se svojom bojom ukapaju u ostatak ambijenta, privlači pažnju blagim kontrastom u odnosu na ostale ravne i simetrične linije u celoj kući, dok se izukrštane linije kao element diskretnog kontrasta pojavljuju na više mesta, a među najupečatljivijim su tepih u dnevnom boravku i kreativna izrada čiviluka i polica.

Top tri vrhunska stana u minimalističkom stilu

Druga kuća ove kompanije koristi svetlo prirodno drvo kao primarni element koji u kombinaciji sa čistom belom bojom čini celokupan enterijer svake sobe. Radi poigravanja sa kontrastom (koji je jedna od ključnih osobina minimalizma) dizajneri ovog doma nisu koristili neobične trpezarijske stolice, izukrštane linije na tepihu, niti specifične police, već su odlučili da će se u ovaj ambijent bolje uklopiti autentične viseće lampe, kao i ostatak osvetljenja izrazito originalnog dizajna.

Top tri vrhunska stana u minimalističkom stilu

Naravno, minimalizam, kao primarni stil dizajna u ovom domu, ostao je dominantan, a to se najbolje vidi u obliku kreveta (koji ima ivice ravnog pravouganika bez dodatnih detalja), kao i u najosnovnijim drvenim “pregradama” koje zamenjuju zidove između prostorija.

Top tri vrhunska stana u minimalističkom stilu

Poslednji, ali ne i najmanje zanimljiv dom iz ove kolekcije, je stan na plaži, dizajniran za par koji uživa u društvu i dobroj zabavi, pa često organizuje žurke i poziva veliki broj prijatelja. Naravno, prijatelji koji dolaze će unapred morati da računaju da će pri ulasku izuvati obuću i da im hrana koja lako ostavlja fleke neće biti poslužena. Razlog za ove uslove je bela i svetlo siva boja, koja je bila dominantna pri dizajniranju enterijera, pa bi i najmanja mrlja od hrane ili prljave obuće iritantno bola oči.

Top tri vrhunska stana u minimalističkom stilu

Svaki predmet nameštaja u stanu je napravljen u savršenim geometrijskim oblicima, dok drveni sto za ručavanje u trpezariji predstavlja centralni stilski objekat, i na prvi pogled deluje kao da lagano levitira u vazduhu. Stolice su napravljene od neprovidnog stakla, pa se savršeno uklapaju u pomalo nadrealan izgled prostora za doručak, ručak ili večeru.