Vrhunska adaptacija stana s početka XX veka

Londonski dizajnerski studio “Ardesia Design”, specijalizovan preuređenje enterijera stambenih prostora, kompletirao je renoviranje apartmana od 90 kvadrata u Londonu. Zgrada u kojoj se nalazi stan izgrađena je između 1902 i 1904. godine, a stan nije bio renoviran gotovo 40 godina.

Vrhunska adaptacija stana s početka XX veka

Stan je prvobitno imao tri spavaće sobe, mali dnevni boravak i jedno kupatilo. Glavna želja klijenata bila je veća dnevna soba , kao i inkorporiranje novog kupatila u glavnu spavaću sobu. “Jednu od spavaćih soba spojili smo sa postojećom dnevnom sobom kako bismo kreirali veliki otvoren prostor u dnevnom boravku sa trpezarijom. Jedna od malih prostorija za skladištenje postala je kupatilo” kažu dizajneri.

Vrhunska adaptacija stana s početka XX veka

Inspiraciju za redizajn ovog stana dizajneri studija “Ardesia” su potražili među pariskim stanovima i kućama u mediteranskom stilu. “Gipsani beli lukovi koji se prostiru širom stana podsećaju na primorske kuće grčkih ostrva, a sobna i plakarska vrata dizajnirana po meri mogu odvesti vašu maštu do elegantnih stanova u Parizu”, dodaju dizajneri.

Vrhunska adaptacija stana s početka XX veka

Police su pravljene po meri, kao i svi predmeti od gvožđa koji su po želji klijenta izrađeni u Belgiji. Stare francuske žaluzine poslužile su kao vrata ormara. Podove prostorija, osim u kuhinji i kupatilu, prekriva parket od svetlog drveta. Paleta boja u enterijeru svedena je na minimum – bela i siva korišćene su za pozadinu na kojoj se lako ističu detalji u crvenoj i plavoj boji. Upečatljive marokanske pločice u plavoj boji krase pod u kuhinji i ističu se naspram belih zidova i kuhinjskih elemenata u bež boji.

Vrhunska adaptacija stana s početka XX veka

Kuhinja je urađena u svetlom drvetu uvezenom iz Španije. Radni pult napravljen je od belog cementa koji se savršeno uklopio sa podnim pločicama od betona. Drveni sto i stolice u trpezariji pružaju prostoru dodir rustike.

Vrhunska adaptacija stana s početka XX veka

Oba kupatila obložena su mikrocementom, kako bi se postigao gladak izgled poda i zidova. Upečatljiv element kupatila su klizna ogledala koja služe i kao zastori za prozor.

Izvor: kucastil.rs / Foto: Ardesia Design