5 trendova sa ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Kelnu

Na sajmu nameštaja u Kelnu “IMM Cologne” koji se održao od 18. do 24 januara, ukupno 1185 kompanija iz 50 zemalja predstavilo je trendove koji nas očekuju ove godine. Otkrivamo vam pet vodećih trendova za uređenje enterijera sa ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Kelnu.

5 trendova sa ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Kelnu

1. Dom ponovo postaje “utočište”

Udobnost i osećaj sigurnosti postaju sve bitnija odlika doma. Pažnja je usmerena i ka novim kombinacijama. Postoji veća sloboda korišćenja pojedinačnih komada nameštaja i aksesoara. Rezultat je dom koji je jedinstven baš kao i njegovi stanari.

5 trendova sa ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Kelnu

2. Povratak u polovinu prošlog veka

U svim sektorima proizvoda uočava se dizajn koji podseća na onaj iz perioda od 40-ih do 60-ih godina XX veka. Dizajn na efikasan način koristi materijale, ima delikatne odlike i manji je i lakši. Ovaj trend se može objasniti manjim prostorom za život koji je dostupan u gradovima, kao i generalno osećajem nostalgije.

5 trendova sa ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Kelnu

3. Dominiraju prirodni materijali

Drvo, kamen, staklo i metal: prirodni materijali su naročito popularni. Pored velike zastupljenosti drveta u izradi stolova i stolica, za izradu ploča stolova dosta se koristi prirodan kamen. Popularne opcije obuhvataju evropski mermer i egzotičan kamen iz Južne Amerike sa unikatnim šarama. Upotreba kore drveta u dekorisanju zidova je još jedan trend koji je na pomolu.

5 trendova sa ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Kelnu

4. Razigraniji dizajn nameštaja

Ovaj trend polako zahvata sve prostore, od dnevnog boravka do kupatila. Elementi nameštaja postaju lakši, razigraniji, skulpturalni. Glomazne sofe postaju elegantne, postavljene na tanke noge, a ujedno čine skladne kompozicije sa foteljama i klub stolovima. Jastuci su zaobljenih formi, komode za TV izgledaju ležerno i najčešće se koriste u kombinaciji zatvorenih elemenata i polica. Dominiraju svetle boje, zatim kontrastne ili je kompozicija šarenaa, prozračnost je dodatno naglašena rasvetom.

5 trendova sa ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Kelnu

5. Klasični britanski i nordijski stil rasvete

Kompanija “EBB & FLOW” bavi se dizajniranjem i proizvodnjom rasvete, kao i funkcionalnih i dekorativnih predmeta. Kombinovanjem klasičnog britanskog i nordijskog stila sa osnovnim materijalima kao što su staklo, metal i tekstil, postiže se stil koji karakterišu jednostavnost, prozračnost, boje i moderan dizajn. Kroz boje i oblike, rasveta je dizajnirana tako da unese toplinu i radost, donese inspiraciju i lepotu.

Izvor: kucastil.rs / Foto: imm-cologne.com