Adaptacija kupatila: Kako da izaberete boju za kupatilo

Izgled prostora i atmosferu u kupatilu najlakše ćete promeniti bojom. Kada mislimo na boju u kupatilu, uglavnom se to odnosi na boju pločica i zidova.

Kako da izaberete boju za kupatilo

Jedna od preporuka stručnjaka za odnos boja u kupatilu je sledeći: Najtamniji tonovi u donjoj zoni, srednje vrednosti u nivou očiju i najsvetlije boje, tj. najlakše iznad nas. Ali ne mora to da bude pravilo…

Kako da izaberete boju za kupatilo

Pri izboru pločica videćete da dosta proizvođača upravo i nudi svoje proizvode po ovom principu. To možete videti u salonima na eksponatima ili u katalozima, svaka serija ima svoju kombinaciju, na vama je da odaberete. Ali pre nego što se odlučite predlažemo da jedan deo zida, ako postoji mogućnost, obojite u sličnim tonovima kao što bi bile pločice, kako bi ste stekli pravi utisak. Za to mogu poslužiti i sasvim male površine.

Kako da izaberete boju za kupatilo

Način na koji boja reaguje u datom prostoru je svetlost. Svetlost može drastično da promeni boju, da joj da toplinu ili plavičasto hladan ton. Naravno da i druga boja u prostoru, ukoliko postoji, reflektuje se i može takođe promeniti osnovni ton.

Prilikom izbora boja za kupatilo, razmotrite sledeće:

– Izbegavajte monotoniju
– Poslušajte vaše oko i psihu
– Vizuelni doživljaj je od velike koristi

Da biste kreirali dobar prostor, razmotrite sledeće opcije za površine u kupatilu tople i hladne boje, svetle i tamne boje, glatke površine i one sa teksturom.

Kako da izaberete boju za kupatilo

Neka jedna boja bude dominantna, jedna manje, a treća neka se pojavi samo kao akcenat. Izbegavajte kontraste u kupatilu, bar kada su velike površine u pitanju. Možda će vam delovati u početku interesantno, ali već posle nekog vremena boleće bas oči… Boja se u ovakvim prostorima posebno, ponaša kao kameleon, menja se u zavisnosti od susednih boja, bela ili beš će najviše poprimiti nijanse susednih boja, a neka boja može postati još intenzivnija. Evo i zaključka, hladne boje i nijanse će povećati prostor, tople će ga smanjiti i ućiniti udobnim, kontrasne će bukvalno zgrčiti prostor.

Kako da izaberete boju za kupatilo

Osećaj za temperaturu se razlikuje u zavisnosti od boje. Topli zemljani tonovi podstiču i održavaju temperaturu tela. Hladne boje su pogodne za mentalne aktivnosti, tako da možda i nisu baš preporučljive za kupatilo…

Izvor: enterijer.rs