Adaptacija stana: Hodnik bez dnevne svetlosti

Ovaj deo stambenog prostora koji nazivamo hodnik, predsoblje, ulaz ili predvorje, najčešće je malih dimenzija i loše je osvetljen. U stanovima uobičajeno su to prostori bez prirodnog svetla, s prevelikim brojem vrata i premalom kvadraturom. Kreativna i lepa predvorja nije lako postići i često se i lako greši pri njihovim uređenjima. Evo nekoliko saveta upravo za takav prostor.

Adaptacija stana: Hodnik bez dnevne svetlosti

Hodnici se u mnogim stanovima osvetljuju jednim središnim svetlom. To je potpuno pogrešno, posebno ako je električni priključak na neprikladnom mestu ugrađen u plafon, što je prilično čest slučaj. Dugački, mračni i nesigurni hodnici osvetljuju se pomoću najmanje dva svetla i to tako da se iz postojećeg električnog priključka sprovede instalacija do drugog dela hodnika, a potom se na tom mestu obesi još jedna svetiljka. Ovo može biti i nadgradna varijanta, kada se žice pričvrste za plafon kukicama.

Kvalitetnija rasveta u hodniku sastoji se od niza usmerenih plafonskih svetala što osvetljuju i pod i zidove. Električni vodovi se ugrađuju u zid ili se provode kroz kanalicu na koju su pričvršćena rasvetna tela.

Adaptacija stana: Hodnik bez dnevne svetlosti

U hodniku je nekad osim dobrog opšteg svetla neophodno i dodatno svetlo na primer uz telefon, uz vešalicu za kapute, uz ogledalo ili ispod stepeništa u stanovima i kućama na sprat.

Adaptacija stana: Hodnik bez dnevne svetlosti

Garderobni ormari se osvetljavaju neonskim ili led svetlom pričvršćenim za plafon, a mogu se montirati i u unutrašnjosti plakara. U kombinovanim prostorijama, s nekoliko namena, rasvetu treba planirati izuzetno pažljivo. Ogledalo- vrata ili bela staklena klizna vrata na plakaru, prostoriji će dati širinu. U istoj boji izaberite i ulazna vrata.

Adaptacija stana: Hodnik bez dnevne svetlosti

Svetlo će se odraziti u ogledalima i tako udvostručiti hodnik, a još bolje ga osvetliti.

Hodnik možemo obojiti i suprotno svim pravilima u tamnu boju, a na zidove okačiti interesantne lampe. U tom slučaju bilo bi obavezno da prostorija u koju se dalje ulazi, npr. dnevni boravak bude u svetlim tonovima.

Adaptacija stana: Hodnik bez dnevne svetlosti

Kreativna i lepa predvorja nije lako postići i često se i lako greši pri njihovim uređenjima. Nadam se da će vam ovih nekoliko saveta pomoći pri uređenju tog dela stana.

Izvor: enterijer.rs