Kako dekorisati enterijer u bojama 2016. godine

Za 2016. “Pantone Color”  je po prvi put u istoriji odabrao dve boje – rozenkvarc i prozračno plavu. Simbolično odabrani kao kontrast turbulentnoj stvarnosti, ove boje pružaju osećaj spokoja i saosećanja. Bilo da se opredelite za privlačnu rozenkvarc boju ili umirujuću prozračno plavu, ili čak obe, možete kreirati elegantan i moderan prostor, a mi vam otkrivamo pet efikasnih načina da to učinite.

Kako dekorisati enterijer u bojama 2016. godine

1. Prekrijte zidove prozračno plavom bojom U objašnjenju instituta zašto je baš  ova nijansa plave boje odabrana za 2016. godinu stoji da je ona “lagana i prozračna, poput plavog neba iznad nas, donosi osećaj spokoja čak i u turbulentnom vremenu”. Boje utiču na raspoloženje, a umirujuće dejstvo plave boje je najsnažnije kada nas okružuje, pa je odabir prozračno plave boje za zidove odličan izbor. Savršena je za prostorije u kojima treba da se opustite, kao što je spavaća soba.

Kako dekorisati enterijer u bojama 2016. godine

2. Rozenkvarc za upečatljiv nameštaj Nasuprot umirujućoj prozračno plavoj boji, “Pantone” opisuje rozenkvarc kao “upadljivu ali nežnu boju koja prenosi saosećanje. Te osobine čine rozenkvarc pogodnom bojom za upečatljiv komad nameštaja.  Rozenkvarc je dovoljno upadljiva da privuče pažnju, pa ipak dovoljno prefinjena da pruži dodir elegancije prostoru. Ako je vaša sofa ili trpezarijske stolice u ovoj boji, ključno je da ostatak enterijera bude u neutralnim nijansama kako bi predstavljao savršen okvir za boju koja će obeležiti ovu godinu.

Kako dekorisati enterijer u bojama 2016. godine

3. Tkanine i aksesoari u prozračno plavoj boji Ako su zidovi u plavoj boji previše za vas, opredelite se za manje trajno rešenje u vidu aksesoara, prekrivača za krevet, tepiha ili ukrasnih jastučića. Koristite kombinaciju različitih tekstura i tkanina postići ćete interesantan izgled ali i isti umirujući osećaj.

Kako dekorisati enterijer u bojama 2016. godine

4. Rozenkvarc za akcentovan zid Ako vam se ne dopada ova boja na nameštaju, ofarbajte zid koji predstavlja fokalnu tačku u prostoriji. Pružite savršenu pozadinu za galeriju slika ili interesantno ogledalo u dnevnoj sobi ili iskoristite ovu boju da istaknite moderne uređaje u kuhinji.

Kako dekorisati enterijer u bojama 2016. godine

5. Kombinujte rozenkvarc i prozračno plavu Koristeći ove dve boje zajedno, stvorićete kontrast koji će oživeti svaki prostor. Možete izabrati jednu boju za dominantan element enterijera, a drugu boju koristiti na detaljima. Ili, pak, obe boje koristiti u istoj meri na detaljima i aksesoarima.

Izvor: kucastil.rs