Kako izabrati boju za dnevni boravak

Dnevna soba je prostorija u kojoj se u proseku provodi najviše vremena, tako da bi trebalo da bude pravilno dizajnirana i dekorisana. Najviše značaja pridaje se izboru troseda i fotelja za udobno sedenje, ali još jedna važna stvar je kako odabrati pravilno boju zidova i ostalih detalja. Pošto je to prostor u kome se boravi preko celog dana, po dnevnoj svetlosti, veštačkom osvetljenju ili u trenucima opuštanja pod svetlom sveća, postoji nekoliko faktora koje treba razmotriti pre nego što se izabere boja koja će krasiti zidove.

Kako izabrati boju za dnevni boravak

 

Prvi i osnovni savet je da se izabere deo zida na koji će se naneti nekoliko uzoraka boje koje su ušle u uži izbor. Potrebno je malu površinu zida obojiti kako biste uporedili sa ostalim nameštajem i detaljima.

Kako izabrati boju za dnevni boravak

Preporuka je da se stavi akcenat na jedan deo sobe, a to zavisi od vas koji ćete deo izabrati. Najčešće je to centralni zid, iza TV uređaja ili neki istaknuti stub, kamin ili možda zid iza troseda koji uglavnom zauzima centralno mesto u dnevnom boravku. Preporučljivo je da se akcentovana boja pojavi na još jednom detalju u sobi kao što su jastučići ili prekrivač ili neki drugi komad dekorativni.

Kako izabrati boju za dnevni boravak

Razmislite o tome kakav ambijent i ugođaj želite da postignete. Želite li da podstaknete romantiku, strast, opuštanje ili nešto drugo? Svaka boja, poznato je da stvara različita raspoloženja i osećanja. Na primer zelena je boja koja opušta i donosi mir, crvena je boja strasti i romantike itd.

Kako izabrati boju za dnevni boravak

Uzmite u obzir stil i boje u stanu. Svakako da se boje koje birate za dnevnu sobu moraju slagati sa ostalim delovima enterijera.

Kako izabrati boju za dnevni boravak

Ovih nekoliko primera može da Vam pomogne da obojite dnevnu sobu sa stilom. Važno je da bude funkcionalno i udobno Vama i članovima vaše porodice.

Izvor: enterijer.rs