Kako oživeti jednobojni prostor

Monohromatski pristup u dizajnu podrazumeva upotrebu samo jedne boje u enterijeru, a takav izbor može da proizvede monotoni ambijent ako se ne pridržavate osnovnih pravila. Stoga vam predstavljamo nekoliko smernica koje će vam omogućiti da oživite jednobojni prostor i nadoknadite odsustvo raznovrsnosti i kontrasta u vašem enterijeru.

Kako oživeti jednobojni prostor

1. Boje za male i velike prostore

Pre svega, treba obratiti na pažnju na veličinu i zapreminu vašeg prostora, kao i na broj i površinu otvora (prvenstveno prozora). Tamne boje vizuelno smanjuju prostor, bela ga povećava, pa se u zavisnosti od veličine prostora prvo treba opredeliti za svetlu ili tamnu boju. Za male prostore idealan izbor je bela ili neka druga svetla boja, dok je za veće preporučljivo eksperimentisati sa zanimljivijim kombinacijama.

Kako oživeti jednobojni prostor

2. Kako izabrati idealnu boju

Nakon prve odluke treba izabrati idealnu boju i nijansu, odnosno onu koja vam najviše odgovara kako bi prostor zasijao u punoj lepoti vašeg dizajna. Na prmer, plavu, tamno plavu, srednje plavu ili, pak, svetlo plavu. Nijanse igraju bitnu ulogu, pa je osim prave boje neophodno odabrati i najpogodniju nijansu. Ako znate koji efekat želite da postignete, ali i dalje niste sigurni sa kojom bojom ćete to najefikasnije postići, pročitajte naš vodič o transformaciji doma uz pomoć boja koji će vas voditi do pravog izbora.

Kako oživeti jednobojni prostor

3. Nijansiranje prostora

Vrlo bitan element za oživljavanje prostora je i njegovo nijansiranje. Ako se, primera radi, opredelite za srednje plavu, zidove obojite bazičnom bojom, a nijanse upotrebite za aksesoare i materijale u enterijeru. To će ublažiti montoniju koju bi stvorila samo jedna nijansa, pa je ovo nezaobilazan element u oživljavanju jednobojnih prostora.

Kako oživeti jednobojni prostor

4. Tri dopunjujuće nijanse

Da bi akcentovali svoj “plavi” izbor, izaberite tri nijanse boja koje se dopunjuju s njom. U slučaju plave, nijanse mogu da budu siva, crna, čelik, oblak siva ili ugalj siva, ali i za svaku drugu odabranu boju treba pažljivo izdvojiti tri dopunjujuće nijanse.

Kako oživeti jednobojni prostor

5. Boje za aksesoare, fotelje, lampe…

Te tri odabrane nijanse ne treba koristiti prenaglašeno, ali bi trebalo da budu uočljive već na prvi pogled. Upotrebite ih tako što ćete, na primer, sofe i fotelje presvuci plišom istih nijansi, jer u našem slučaju plava ili siva kožna fotelja ili aksesoari zaokružuju zanimljiv monohramatski izgled sobe. Dodajte lampe u žutoj boji i prostorija će momentalno dobiti prijatnu atmosferu.

Kako oživeti jednobojni prostor

6. Dizajnerski trik sa jednom ili više jakih boja

Nakon ovih bazičnih poteza, treba iskoristiti omiljeni dizajnerski trik i ceo enterijer oplemeniti sa jednom ili nekoliko jakih boja. Upotreba detalja jakih boja i u malim količinama ukazuje da ste sigurni u svoj ukus. Mrvica crne, sive i bele boje neutralizuju osovnu dominantnu boju koju ste izabrali, a jedna ili nekoliko jakih boja na “sitnicama” koje se nalaze u vašem enterijeru u potpunosti će zaokružiti celinu i poduhvat oživljavanja prostora biće dovršen.

Sva navedena pravila primenjuju se na svaku boju koju odaberete za vaš enterijer, pa je bez obzira na izbor preporučljivo pratiti šest bazičnih pravila za oživljavanje jednobojnih prostora. Najbitnije je da idete korak po korak, odnosno od bazičnih elemenata i odabira glavne boje, pa sve do nijansiranja i “sitnica” koje će uz pravu boju upotpuniti vaš poduhvat.

Izvor: kucastil.rs Foto: flickr.com / evollt.com / designrulz.com