Savršen dom za ljubitelje knjiga

Španska arhitektonska firma “Egue y Seta” transformisala je staru kuću u Madridu iz sredine prošlog veka u moderan dom za za mlad par sa decom. Arhitekte su osmislile ovaj jedinstven enterijer podređujući ga velikoj ljubavi koju vlasnici neguju ka knjigama i filmu, i simbolično nazvale ovaj projekat “Život u priči”.

Savršen dom za ljubitelje knjiga

Velika staklena vrata vode ka prozračnoj dnevnoj sobi smeštenoj u srcu kuće. Trideset vertikalnih kvadratnih metara ispunjeno je knjigama poznatih autora uredno složenih na drvenim policama koje su nekada krasile zidove bivseg doma vlasnika. Vlasnici mogu da uživaju uz knjige udobno smešteni u naslonjačama iz ’50-ih godina ili prostranoj kožnoj sofi boje konjaka, a kada se nakon nekoliko poglavlja otvori apetit, impresivan trpezarijski sto, spašen iz ruinirane francuske farme iz 19 veka, čeka odmah pored.

Savršen dom za ljubitelje knjiga

Diskretno izdvojena od dnevne sobe, nekoliko koraka dalje nalazi se praktična kuhinja. Belina prostora savršeno je kombinovana sa toplom teksturom drveta od kojeg su napravljeni elementi i manji trpezarijski sto. Plan prizemlja kompletiran je malom radnom sobom i toaletom za goste čiji su zidovi i pod obloženi sivim mikrocementom.

Na prvom spratu smeštena je prozračna glavna spavaća soba i kupatilo za roditelje. Na drugom kraju sprata smeštena je dečija spavaća soba sa drvenim krevetom na sprat izrađenim po narudžbini, kao i kupatilo za decu.

Na drugom spratu nalazi se kutak za odmaranje, čitanje ili druženje, koji se po potrebi pretvara u gostinjsku sobu. Polica za knjige od poda do plafona ističe duplu visinu prostorije, a mrežasta ležaljka predstavlja idealno mesto za opuštanje uz knjigu. Na ovom spratu nalazi se i kupatilo za goste, dok je kutak za spavanje smešten na galeriji.

{AG}bibl{/AG}

Izvor: kucastil.rs / Foto: VICUGO FOTO vicugo.com