Savršeno osmišljen “open space” u tri koraka

Ovaj stan mladog bračnog para u blizini Sankt Peterburga oličenje je moderno organizovanog prostora u stanu, ali i primer kako open space može biti doveden do savršenstva. Stan ima 40 kvadrata, a vlasnici su zahtevali rešenje koje će zadovoljiti sve njihove potrebe, od izdvojenog prostora za odmor, preko funkcionalnog radnog prostora, pa sve do kutka za dnevni boravak i izdvojenog dela za obedovanje.

Savršeno osmišljen "open space" u tri koraka

Glavni cilj bio je da se stvori veliki, dobro osvetljen i otvoren dnevni boravak sa zasebnim funkcionalnim zonama i odvojenom spavaćom sobom.  Da bi se sve to postiglo, arhitekte su odredile tri glavna cilja koja treba ispuniti.

Prvi korak – integrisati balkon u stan

Prvi korak bio je da se balkon integriše u stan i pretvori u trpezarijsku zonu, koja je zbog očiglednog razloga nazvana “drvena kutija”. Ovim su postignuta dva značajna cilja. Prvo, obezbeđeno je idealno rešenje za trpezariju, a široki prozor kroz koji se prostire pogled na park ispred zgrade doneo je izuzetno prijatan ambijent. I drugo, na ovaj način je obezbeđen maksimalan prodor prirodne svetlosti i u ostale delove dnevnog boravka, jer samo jedan postojeći prozor nije bio dovoljan.

Savršeno osmišljen "open space" u tri koraka

Treba naglasiti i da je trpezarija posebno istaknuta ivericom i svetlim podom u istoj nijansi, kao i obloženim stubovima. Time je razbijena jednobraznost prostora i dobijen topao ugođaj, a Ims stolice s dodatkom starih, nasleđenim od roditelja, samo su dodatno upotpunili savremeno osmišljen kutak.

Drugi korak – obezbediti radni prostor

Drugi korak bio je još zahtevniji jer je bilo potrebno osmisliti izdvojenu kancalerijsku zonu u dnevnoj sobi, a rešenje će vas oduševiti. Naime, u malom prostoru između polica za knjige i spoljašnjeg zida organizovana je prava mala kancelarija sa radnim stolom, maksimalno dostupnim i organizovanim policama, i to potpuno izdvojenim od zajedničkog prostora. Na taj način je obezbeđen mir i maksimalna fokusiranost na posao.

Savršeno osmišljen "open space" u tri koraka

Savršeno osmišljen "open space" u tri koraka

Da oduševljenje vlasnika bude veće, tik uz “kancelariju” nalaze se police za knjige (dakle, na savršenom mestu), kao i niša za klavir, instrument koji koriste oba stanara, čime je prostor stana dobio i umetničku notu koja je dala i lep dizajnerski smisao stanu.

Treći korak – osmisliti prostor za kuhinju

I na samom kraju bilo je potrebno osmisliti i kuhinju koja će biti izdvojena, ali i savršeno usklađena sa celim ambijentom. To je postignuto zahvaljujući prepoznatljivom minimalističkom dizajnu, a u kuhinjskom bloku smeštena je sjajno usklađena ostava, sudopera, pult i štednjak čime je dobijeno više prostora za kuhinjske aktivnosti.

Savršeno osmišljen "open space" u tri koraka

Savršeno osmišljen "open space" u tri koraka

Inače, u dnevnom boravku dominiraju neutralne boje – siva, bela i boja drveta, dok u spavaćoj sobi preovlađuje svetlo plava. Posebno treba istaći da je u stanu uspešno ugrađen prostor za “perionicu” (prostor za mašinu za veš), a to je, priznaćete, izuzetno korisno rešenje jer zbog toga nije moralo da se preoptereti kupatilo.

Sve u svemu, ne samo što je stan dobio savršeno organizovane zone za različite funkcije, dobro osvetljenje i sjajno rešenje za gomilu knjiga, već je upotrebom lakih komada nameštaja i korišćenjem svetlih boja dobijen prozračan i udoban stan na svega 40 kvadrata.

Izvor: kucastil.rs / Foto: int2architecture.ru