Svetlost – bitan element u dizajnu enterijera

Pri uređivanju prostora treba imati u vidu tri funkcije svetla:
1.svetlost koja generalno osvetljava ambijent
2. naglašena svetlost, koja izaziva pažnju, koja odvaja i ističe i
3. svetlost koja  koja privlači i odbija, i postaje informacija sama za sebe.

Svetlost - bitan element u dizajnu enterijera

Svaka od pomenutih funkcija, za sebe ili njihovom kombinacijom, daje posebne efekte i željeni kvalitet prostoru, koji je još više izražen ako svetlost dolazi iz dizajniranih stonih i zidnih lampi, lustera, dekorativnih farova.

U zavisnosti od toga kakav efekat želite da postignete, možete koristiti direktno osvetljenje, gde je izvor svetlosti usmeren direktno na predmet koji treba da se istakne ili mesto koje treba da osvetli. Direktno osvetljenje je jako, stvara igru senki. Ako želite da stvorite određenu atmosferu možete koristiti zidne ili podne lampe usmerene ka plafonu ili zidu, čime se svetlost odbija od tih površina. Takva vrsta osvetljenja predstavlja indirektno osvetljenje.

Svetlost - bitan element u dizajnu enterijera

Svetlost se ne vezuje za mesto, prisutna je svuda, u dnevnim, dečijim, spavaćim sobama, kuhinjama, kupatilima, u javnim ustanovama, kancelarijama, restoranima.

Svetlost je taj element koji nam pruža mogućnost da osetimo prostor koji se oslobađa iz nekog mesta. Takav efekat možemo postići pomoću difuznog osvetljenja, koje je osenčeno difuzerima poput nepoliranog stakla, papira ili pergamenta. Svetlosna moć difuznog osvetljenja je blaga, prijatna i služi u dekorativne svrhe.

Svetlost - bitan element u dizajnu enterijera

Dešava se da ulazeći u kafić ili restoran, kao i u prostor namenjen za javne događaje, nailazimo na prejako ili preslabo svetlo, što vodi ka tome da izloženi objekat ili sam prostor gubi svoju vrednost. Naravno, često nalazimo i dobre izvore svetlosti, postavljene tako da istaknu elemente koji to zahtevaju.

Svetlost - bitan element u dizajnu enterijera

Kombinacijom direktnog i indirektnog osvetljenja dobijamo vid mešanog osvetljenja. Takav je slučaj sa visilicama, lusterima ili podnim lampama otvorenim na vrhu koji direktno osvetljavaju zonu iznad koje su postavljeni, ali takođe reflektuju svetlost o plafon stvarajći indirektno osvetljenje.

Svetlost - bitan element u dizajnu enterijera

Projektovanje svetlosti treba postaviti kao imperativ svakog arhitektonskog projekta, jer samo znalački upotrebljena svetlost oplemenjuje prostor i daje mu novu dimenziju.